Fiskene

Fiskene i Hvilested Lystfiskersøer

Jeg prøver at fortælle lidt om fiskene vi har i Hvilested og andre fisk som ikke nødvendigvis har noget med fiskeriet i vores søer at gøre.

Det bliver ikke nogen videnskabelig afhandling men jeg vil fortælle lidt om dem; det være sig hvor de oprindeligt kommer fra og hvornår de er blevet indført til Europa, eller om det er en hjemmehørende art.

Sådan lidt "deres historie" og hvad jeg nu kan hitte ud af.

Det bliver ikke sider med lystfiskertips men mere hvad det er for en fisk.

Det kan sagtens være jeg finder på at medtage fisk på listen som ikke har noget med lystfiskeri at gøre eller ikke længere gør det.

Det kommer til at tage noget tid.

Fiskens navn på listen er også linket som bringer dig videre til siden med mere om fisken, efterhånden som jeg får lavet siderne.

Regnbueørreden er den fisk som vi sætter flest ud af i søerne og vi opdrætter selv mange af dem på dambruget som ligger lige ved siden af søerne; nogle køber vi hjem som små fisk. 

Regnbueørreden stammer fra nordamerika og i 1882 blev dens æg for første gang indført til Europa. Det var på en klækkeanstalt som hed Hüningen (Etablissement de Pisciculture de Huningue), i Alsace, nær Rhinen de allerførste regnbueørreder i Europa blev udklækket.

I dag produceres der regnbueørreder på dambrug i hele Europa og historien fortæller det var her på Hvilested Dambrug vi var de allerførste til målrettet at producerer regnbueørreden til konsum; en egentlig produktion med salg for øje og i begyndelsen særligt med en stor eksport til Tyskland. Det var sidst i 1890'erne vi begyndte at lave regnbuer på Hvilested. I dag er Hvilested et lille dambrug. I Danmark findes i dag anlæg som er estimeret til en årlig produktion på 1000 tons og mere. 

Guldørreden; den flotte kulturform af regnbueørreden opdrætter vi i dag 100% selv efter vi for efterhånden mange år siden købte nogle hjem fra Hellevad Mølles Dambrug.

Jens Fürst Sørensen som ejer Hellevad er i øvrigt kendt for at være en af dem som laver de allerflotteste guldørreder her i landet.

Siden om guldørreden er ikke aktiv endnu.

Kildeørreden er som regnbueørreden også oprindeligt fra Nordamerika og dens æg blev indført til Europa i 1876 og blev udklækket på klækkeanstalt Hüningen.

Der er "et og andet rod med kildeørreden" for der er snak om der også skulle være en europæisk kildeørred længere nede i Europa men når det er dambrug i Danmark så snakker vi den nordamerikanske kildeørred. Selv hælder jeg til der med den europæiske kildeørred er tale om kildeørredens nære slægtning; fjeldørreden. Dette må her på vores hjemmeside forblive et åbent spørgsmål indtil jeg ved mere. Der er også en fjeldørred på Island; og så begynder det jo at blive noget krøllet med videnskaben :-) og man skal helt ud og se på hvordan kontinenterne hang sammen for millioner af år siden. 

Det er ikke hvert år vi har kildeørreder til at sætte ud i søerne. Næste gang bliver sidst i 2019 eller start 2020; med forbehold alt går godt med dem vi har i opdræt nu.

Siden med kildeørreden er ikke aktiv endnu.

Tigerørreden er krydsningen mellem kildeørred og bækørred eller havørred. Som det også kan være med andre krydsninger af laksefisk er tigerørreden steril. Det har eller kan have noget at gøre med hvor nært beslægtede de er.

Siden med tigerørreden er ikke aktiv endnu.

IMG_0651
IMG_0650

Brøddingen er krydsningen mellem fjeldørred og kildeørred. 

Det er nogen år siden vi har haft nogle af dem. Den kan, i sin legedragt, være endnu flottere end kildeørreden; nærmest som om en kunstner har forfinet den. Men brøddingen " er en svær én" for den kan være eller er krydset igen; da vi havde brøddinger var nogle blanke med blåt islæt men andre lignede kildeørreden til forveksling. Jeg fandt dengang aldrig ud af om det var forskellen mellem en blank fisk og en kønsmoden fisk. Fjeldørreden og kildeørreden er meget nært beslægtede og derfor kan de godt give frugtbart afkom når de krydses.

Jeg skal have lavet noget research på den for at se om jeg kan finde ud af mere.

Ørreder, rene stammer eller krydsninger, kan have forskellige farvetegninger i løbet af deres levetid, så hvis man tager ét billede af en ørred er det ikke altid lig med "sådan ser den ud".

På Landbrug og Fødevarer fandt jeg en liste: Fiskearter i Akvakultur; på siden er også nævnt forskellige ørreder.

Hvilested Lystfiskersøer

Esbjerg 338

DK-6000 Kolding

0045 4095 1916

0045 2331 7662

hvilested@hvilested.dk