Fiskene i søerne

Jeg prøver at fortælle lidt om fiskene vi har i Hvilested og andre fisk som ikke nødvendigvis har noget med fiskeriet i vores søer at gøre.

Det bliver ikke nogen videnskabelig afhandling men jeg vil fortælle lidt om dem; det være sig hvor de oprindeligt kommer fra og hvornår de er blevet indført til Europa, eller om det er en hjemmehørende art.

Sådan lidt "deres historie" og hvad jeg nu kan hitte ud af.

Det bliver ikke sider med lystfiskertips men mere hvad det er for en fisk.

Det kan sagtens være jeg finder på at medtage fisk på listen som ikke har noget med lystfiskeri at gøre eller ikke længere gør det.

Det kommer til at tage noget tid.

Vi har altid regnbueørred i søerne; andre slags ørred udsættes når de haves.

Fiskens navn på listen er også linket som bringer dig videre til siden med mere om fisken, efterhånden som jeg får lavet siderne.

Regnbueørreden er den fisk som vi sætter flest ud af i søerne og vi opdrætter selv mange af dem på dambruget som ligger lige ved siden af søerne; nogle køber vi hjem som små fisk. 

Regnbueørreden stammer fra nordamerika og i 1882 blev dens æg for første gang indført til Europa.

Det var på en klækkeanstalt som hed Hüningen (Etablissement de Pisciculture de Huningue), i Alsace, nær Rhinen de allerførste regnbueørreder i Europa blev udklækket.

I dag produceres der regnbueørreder på dambrug i hele Europa og historien fortæller det var her på Hvilested Dambrug vi var de allerførste til målrettet at producerer regnbueørreden til konsum; en egentlig produktion med salg for øje og i begyndelsen særligt med en stor eksport til Tyskland. Det var sidst i 1890'erne vi begyndte at lave regnbuer på Hvilested. I dag er Hvilested et lille dambrug. I Danmark findes i dag anlæg som er estimeret til en årlig produktion på 1000 tons og mere. 

Guldørreden; den flotte kulturform af regnbueørreden opdrætter vi i dag 100% selv efter vi for efterhånden mange år siden købte nogle hjem fra Hellevad Mølles Dambrug.

Jens Fürst Sørensen, den tidligere ejer af Hellevad, var i øvrigt kendt for at være en af dem som lavede de allerflotteste guldørreder her i landet.

Kildeørreden (på engelsk; Brook Trout) er som regnbueørreden også oprindeligt fra Nordamerika og dens æg blev indført til Europa i 1876 og blev udklækket på klækkeanstalt Hüningen.

Den amerikanske kildeørredes naturlige udbredelses områder er det nordøstlige USA og østlige Canada.

Der findes en europæisk slægtning til den amerikanske kildeørred men når vi taler om danske dambrug tyder meget på de første kildeørreder der blev brugt her i Danmark er den amerikanske; Salvelinus fontinalis.

Tigerørreden er krydsningen mellem kildeørred og bækørred eller havørred. Som det også kan være med andre krydsninger af laksefisk er tigerørreden steril. Det har eller kan have noget at gøre med hvor nært beslægtede de er.

Siden med tigerørreden er ikke aktiv endnu.

IMG_0651
IMG_0650
IMG_0795
IMG_0798
9november2019_IMG_0835
IMG_0655
11oktober_IMG_1645
19oktober_IMG_1709
IMG_0913_tigeroerred
IMG_5377
IMG_7630_26maj2013
IMG_7018_2maj2013
SAM_0275_tigeroerred
SAM_0342_Tigeroerred

Brøddingen er krydsningen mellem fjeldørred og kildeørred. 

Det er nogen år siden vi har haft nogle af dem. Den kan, i sin legedragt, være endnu flottere end kildeørreden; nærmest som om en kunstner har forfinet den. Men brøddingen " er en svær én" for den kan være eller er krydset igen; da vi havde brøddinger var nogle blanke med blåt islæt men andre lignede kildeørreden til forveksling. Jeg fandt dengang aldrig ud af om det var forskellen mellem en blank fisk og en kønsmoden fisk. Fjeld- og kildeørreden er meget nært beslægtede og kan derfor godt give frugtbart afkom når de krydses.

Jeg skal have lavet noget research på den for at se om jeg kan finde ud af mere.

Ørreder, rene stammer eller krydsninger, kan have forskellige farvetegninger i løbet af deres levetid, så hvis man tager ét billede af en ørred er det ikke altid lig med "sådan ser den ud".

På Landbrug og Fødevarer fandt jeg en liste:

Fiskearter i Akvakultur; på siden er også nævnt forskellige ørreder.


Suderen er en karpefisk som er hjemmehørende i Danmark; altså den er en naturligt forekommende fisk.

En suder kan blive 20 år gammel og veje 5 kilo.

Jeg ved ikke så færdeligt meget om suderen og foreslår du læser om suderen på fiskepleje.dk